Rólunk

Rólunk

Rólunk

A Vajdasági Magyar Diákszövetség (VaMaDiSz) az egyetlen vajdasági magyar egyetemista szervezet (országos diákszervezet). Civil egyesületként került bejegyzésre, államtól és politikától független tevékenységi körrel. A VaMaDiSz 1997. novemberében alakult meg , központi irodája Újvidéken található.


Tevékenysége 


Alaptevékenysége - a diák érdekképviselet mellett - szakmai-, kulturális- és sporttevékenységek szervezése, az ösztöndíj- és támogatási ügyek intézése, bel- és külföldi diákcsereprogramok szervezése. Mindezek mellett képviseli a vajdasági magyar hallgatókat belföldi, anyaországi és nemzetközi diákfórumokon is.


A diákszervezet oktatás profilú tevékenysége felöleli a végzős magyar középiskolai diákok itthoni felsőoktatási továbbtanulási lehetőségeiről való tájékoztatást, egyetemi hallgatói életbe történő felzárkóztatást, beilleszkedést elősegítő programokat, szakmai gyakorlatok és, önképzéseket, tanfolyamokat, szabadidős programokat, kulturális rendezvényeket.


A Vajdasági Magyar Diákszövetség célcsoportjába a primer körben a vajdasági magyar végzős középiskolások rétege, valamint a Vajdaságban továbbtanuló magyar ajkú egyetemi hallgatók. A célcsoport szekundárus körébe tartoznak a vajdasági magyar egyetemi hallgatók, akik Magyarországon folytatják tanulmányaikat, közélettel foglalkozni akaró fiatalok, az első és második kör tagjainak szülei, családjai. Szakmai profilja elsősorban oktatás jellegű, azon belül is oktatással és továbbtanulással kapcsolatos információ átadás valamint részben a szabadidős programok szervezése, szakmai gyakorlatot serkentő programok. Területileg  Újvidéken, valamint általánosan Vajdaság területén.


A diákszervezet aktív hallgatói- és ifjúsági központként is funkcionál helyi irodáiban, ahol állandó információ csere, szakmai tapasztalatgyűjtés, önkéntes ifjúsági munka, közösségi háló építése valósul meg.
Céljai között szerepel a magyar nemzetiségű diákok és hallgatók részére nyújtott tanulmányi és szociális támogatások forrásainak bővítése. Feladatának tekinti a magyar nyelvű oktatás színvonalának emelését, az általános oktatási körülmények javítása révén pedig a vajdasági magyar értelmiségi fiatalok kivándorlásának csökkentését. Elősegíteni kívánja a fiatal kisebbségi magyar értelmiség bevonását a nemzeti és nemzetközi tudományos, szakmai és politikai közéletbe, továbbá a délvidéki magyarság nemzeti öntudatának erősítését és ösztönözni szeretné a többségi nemzettel való békés egymás mellett élést és együttműködést.


A VaMaDiSz 2016 szeptemberében a magyar parlamentben átvette a Magyar Termék Nagydíj - Kárpát-medencéért Nívódíjat, ez év októberében pedig a magyarországi Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) vált tagjává.


A VaMaDiSz 2015. december 2-án bírósági pert indított az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Kara ellen, a magyar nyelvű felvételi vizsgázás lehetőségének érdekében, amelyet megnyert 2018. március 27-én.] Nemzeti alapú diszkrimináció ügyében új pert indított a Jogtudomány Kar ellen 2018. június 7-én.


A diákszervezet 2017. december 21-én ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját, amelyre az Európa Kollégiumban került sor. Az ünnepség fővédnöke dr. Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes-államtitkár volt. 


Munkánkszínvonaláról, szakmai tapasztalatainkról és megbízhatóságunkról tanúbizonyságot tesznek a következő példák: 2016-ban munkánk elismeréseként Kárpát-medencéért Nívódíjat kapott a szervezetünk, amelyet a nemzetpolitikáért felelős államtitkártól vehettünk át, 8 éve dolgozik velünk együtt a Magyar Nemzeti Tanács számos felsőoktatási szakmai programon.


 2016-óta a HÖOK tiszteletbeli tagja a szervezetünk, résztveszünk az MNT demonstrátori ösztöndíj-pályázatának elbírálásában, jelentős közéleti tevékenységet folytatunk és be merünk állni társadalmi ügyek mögé, felvállalva és megoldást kínálva azokra, a legutóbbi években évi 6-8 millió forintos költségvetéssel rendelkeztünk - nem volt probléma a felhasználásokkal és elszámolásokkal, a tavalyi évben önálló forrásból létrehoztunk az MNT-vel közösen egy felsőoktatási okostelefonos alkalmazást, 1.500.000 Ft felhasználásával évről-évre megújítottuk az irodánkat és azt az emeletet a termeivel együtt, ahol a székhelyünk található. Megteremtettük a feltételei tegy modern ifjúsági közösségi tér létrehozásához, jelentős infrastrukturális beruházások és felújítási munkálatok elvégzése mellett. Két bírósági pert is megnyertünk az újvidéki Jogi Kar ellen - hozzánk köthető a közéletben a Magyar felvételizés kérdésének a megoldása és kiharcolása. Minden évben szakemberek bevonásával fejlesztjük az aktivistáink tudását, a szervezetünk élén sokéves tapasztalattal rendelkező vezetőség regnál, amelyik az elmúlt években bebizonyította megbízhatóságát, szakma irátermettségét és szavahihetőségét.

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..